Falu Rödfärg

Falu Rödfärg

I århundrade efter århundrade har Falu Rödfärg matchat de svenska idealen. På 1500-talet färgades slott och herresäten röda för att likna Europas ståndsmässiga tegelbyggnader. På 1600-talet blev den röda färgen en statussymbol i städerna och under 1700-talet spreds den till herrgårdarna, bergsmansgårdarna och prästgårdarna.

På 1800-talet fick Falu Rödfärg fäste på torp och ladugårdar och på 1900-talet i egnahemsrörelsen. Idag har en ny generation arkitekter upptäckt Sveriges nationalfärg. Falu Rödfärg ska alltid (läs all tid) vara modern, progressiv och till och med utmanande. För oss innebär bevarande att ha respekt för traditionen men också modet att ständigt utmana oss själva och våra tankesätt.

Vi har alla vår helt egen relation till den röda stugan – den kan väcka minnen men den kan också vara en framtidsdröm. Kanske bodde dina morföräldrar i ett rött torp om somrarna, kanske drömmer du om att ha bröllopsfest i en härligt röd lada. Du kanske drömmer om att äga ditt eget fritidshus eller så växte du upp i en röd idyll. Vet du varför just du gillar röda stugor?